İzinli Define Kazısı Nasıl Yapılır ?

29-12-2022 15:09
İzinli Define Kazısı Nasıl Yapılır ?

Bu yazımızda sizlere çok merak edilen izinli define kazısı nasıl yapılır bunu anlatacağız. Son yapılan değişiklikler sonrasında define aranacak yerin 50 metrekareyi ve 10 metre derinliği geçemeyeceği gibi su altında da define araması yapılamayacağı yönündedir. Herkes tarafından merak konusu olan izinli define kazısı izinleri nasıl ve nereden alınmaktadır?

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kültür Turizm Bakanlığı yapmış oldukları düzenleme ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının define arayacakları bölgedeki mülki müdürlüğüne verecekleri dilekçe ile işlem başlatabilecekleri ifade edilmiştir. Verilen dilekçenin ayrıntılarının yazılı olması önemli ve gereklidir. Bu ayrıntılar içerisinde arama yapılacak yerin ayrıntılı adresi ve yer hakkında bilgi verilmesi mutlaktır.

Başvuru sırasında sizden ;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylı teknik eleman tarafından çizilmiş krokisi , ola ki arama yapılacak yerde ev varsa ada ve parsel bilgileri , mutlaka net olmak şartı ile fotoğraflar , define aranacak yer tapulu bir yer ise tapu sahibinden noterden tasdikli muvafakatname , arama yapılacak bölgede yer altı ve yer üstü bir sakınca bulunmadığına dair ilgili birimden yazı , yerleşim alanına yakın bir bölgede arama yapacaksanız yetkili kurumlardan sakıncası yoktur yazıları alınmalıdır.

15 gün Detayı;

Define aramasına başladıysanız izinlerini aldıktan sonra aralıksız olarak sadece 15 gün kazı yapabilirsiniz. Ola ki hava koşulları nedeni ile kazınız durursa belirtilen süreyi geçtiğinizde valilikten alınacak yazı ile süre uzatılabilir. Bunun dışında define arama bölgesindeki çevre sakinlerinin güvenliği tamamıyla define arayıcısı sorumluğundadır. Define aramak istediğiniz bölgede daha önceden bir izin alınıp kazı yapıldı ise bir daha izin alma şansınız yoktur. Ola ki birden fazla yer için define kazısı için müracaatta bulundunuz ve hepsi onaylandı. Yerinize vekil tayin edemezsiniz veya iki kazıyı da aynı anda başlatamazsınız.

İzinli yapılan kazılarda mutlaka bir görevli eşliğinde yapılır bu görevli kazı esnasında mesai saatleri içerisinde bölgede bulunur. Bu görevlilerin günlüklerinin %50 si define araması yapan kişiye aittir. Kazı esnasında yaşanan zarar veya kazı alanının eski haline getirilmesi gibi masrafları da define arayıcısına aittir. Bu masrafların tamamı kazı bitiminde görevlendirilen memurların tespitleri ile çıkartılır.

Define araması yaptığınız yerde gerçekten bir define veya değerli parçalara denk gelirseniz bulduklarınız ilgili Bakanlık tarafından tayin edilen ekip tarafından teslim alınarak akçe değeri biçilecek.  Define özel bir arazide bulunmuş ise define arayıcısına %40 , mülk sahibine %10 , hazineye de %50 olacak şekilde pay edilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.